In dit internationale onderzoek onder ruim 1.000 C-level executives en bedrijfsleiders is gekeken naar de ontwikkeling van digital en de veerkracht (agility) van organisaties.
Niet de teamleden en hun onderlinge samenwerking staan centraal, maar de veerkracht wordt toegeschreven aan de manier waarop een organisatie de digitale transformatie benaderd in strategie en uitvoering om zodoende de weerbaarheid van de organisatie te vergroten.
Agile benadering van de transitie
In het onderzoeksrapport worden de vaardigheden die nodig worden geacht om een Agile benadering van de transitie te omarmen én de impact van de COVID-19-pandemie op de bedrijfsprestaties en de toekomstplanning, voorgelegd aan bedrijfsleiders uit verschillende branches. De respondenten zijn afkomstig uit 14 landen en zijn werkzaam in 12 sectoren, waaronder de financiële dienstverlening (18%), de zakelijke dienstverlening (15%) en de technologie (10%).
Weerbaarheid verhogen
Met name een snellere digitale groei is de belangrijkste maatregel waarmee een poging wordt gedaan om de weerbaarheid van een organisatie tegen toekomstige marktverstoringen te verhogen. De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn:- De digitale omzet is hoog en groeit door
- Het is eenvoudiger tools te veranderen dan gedachten en gewoonten
- Continuous planning duikt op als nieuwe best practice
- Veerkracht heeft ook weerslag op investeringen in technologie
Wendbaarheid van de organisatie
Eventuele weerstand die de acceptatie van digitale technologie in de weg staat, kan door middel van verschillende strategieën worden weggenomen. Bijvoorbeeld door introductie van een flexibele werkcultuur, investeren in slimme technologieën, zorgen dat real-time data beschikbaar zijn voor de besluitvorming en gebruikmaking van cross-functionele teams om bijscholing en omscholing van medewerkers te stimuleren.
Prioriteiten digitalisering
In het onderzoeksrapport is ook beschreven hoe vanuit verschillende functies naar digitale technologische initiatieven en uitdagingen wordt gekeken. CEO’s, CFO’s, CHRO’s en CIO’s kennen hierin andere voorkeuren: CEO’s hebben de meest optimistische verwachtingen van de digitale transformatie van de organisatie. CFO’s zijn vooral gefocust op de noodzaak om systemen te integreren en cloud-technologie te gebruiken. CHRO’s richten zich vooral op de organisatiecultuur die nodig is om als organisatie agile werken te omarmen. CIO’s vinden het gebruik van slimme technologieën en geavanceerde analyses/ datavisualisatie het meest waardevol.“Bedrijfsleiders zien dat de urgentie van de digitale transformatie snel hoger wordt”, zegt Leighanne Levensaler, executive vice president corporate strategy bij Workday. “Dit onderzoek laat zien dat COVID-19 organisaties niet alleen dwingt te moderniseren, maar vooral ook dwingt die inspanningen op te schalen. Dat gaat van het stimuleren van werken op afstand tot het aangrijpen van kansen op het gebied van de digitale omzet en het ombouwen van supplychains. Daarbij blijkt dat technologische beperkingen de grootste uitdaging vormen voor organisaties, waardoor de noodzaak om nieuwe digitale strategieën te omarmen alleen maar groter wordt.”