Agile Leiderschap is here to stay

Traditionele leiderschapsstijlen worden steeds vaker vervangen door Agile management-technieken die samenwerking stimuleren en verantwoordelijkheid bevorderen.

Agile leiderschap is een managementstijl waarbij de principes van Agile software-ontwikkeling worden toegepast op draaiende teams. In plaats van de command-and-control-tactiek van traditionele managementtechnieken, vertrouwt Agile leiderschap op gedecentraliseerde besluitvorming, waarbij werknemers worden aangemoedigd om meer verantwoordelijkheid te nemen.

Toen Agile-ontwikkeling plaatsvond op IT-afdelingen, werd daar nagedacht over hoe deze aanpak, niet alleen om softwareproducten te maken kon worden gebruikt, maar ook om teams en projecten in het algemeen te leiden. Waarna CIO’s het belang van Agile leiderschap gingen erkennen.

agile

In het afgelopen decennium is het gebruik van Agile als techniek voor het leiden en voltooien van projecten verder gegaan dan de IT-afdeling en over alle bedrijfstakken heen. De toegenomen samenwerking tussen tech-organisaties en andere functies, met name marketing en digitaal, heeft bijgedragen aan de verspreiding van Agile management.

Snelle verspreiding

De uitdagingen van de coronaviruspandemie hebben geleid tot de adoptie van Agile leiderschap op IT-afdelingen en de bredere business. De behoefte aan snelle digitale transformatie in alle sectoren betekent dat projecten snel moesten worden afgerond door cross-functionele teams – en Agile leiderschap bleek goed te passen.
Mede door de lockdown, gingen werknemers en hun managers thuis werken. Organisaties in alle sectoren hadden echter nog steeds een enorme to-do-lijst: ze moesten hun activiteiten draaiende houden en innovatieve manieren vinden om met hun zakelijke uitdagingen om te gaan.

Hoewel Agile leiderschap sterk leunt op de principes en technieken van Agile software-ontwikkeling, zoals iteratie, stand-ups en retrospectives, kunnen we wel zeggen dat het een managementstijl is die een algemene houding inhoudt in plaats van een harde en snelle set regels.

Ruimdenkend

Wat ongetwijfeld waar is, is dat Agile leiders niet lijken op traditionele managers. Ze zijn ruimdenkend, in plaats van gesloten, ze moedigen hun teams aan om hun eigen beslissingen te nemen. En in plaats van grip te houden op controle, genieten ze van het proces van leren en reflectie, wat betekent dat ze mislukkingen omarmen en successen van teams vieren.

Consultant McKinsey verwijst naar drie sets mogelijkheden voor Agile leiders: ten eerste moeten ze zichzelf transformeren om nieuwe mindsets en gedragingen te ontwikkelen. Ten tweede moeten ze hun teams transformeren om op nieuwe manieren te werken. En ten derde moeten ze de capaciteiten opbouwen om de organisatie te transformeren door wendbaarheid centraal te stellen in het ontwerp en de cultuur van de onderneming.

Sneller beslissen

Rich Corbridge, CIO bij high-street chemicus Boots, reflecteert op hoe zijn bedrijf Agile leiderschap heeft toegepast in de afgelopen 12 maanden. Het gaat erom dat organisaties sneller beslissingen nemen: “Hoe doen we dingen in kleine batches en testen en leren we?”

Daarnaast gaat het om het creëren van groei, mindset en samenwerking –nieuwe dingen te doen en vervolgens nieuwe leiders te creëren. “Een reeks vaardigheden in mijn team is echt blootgelegd door op deze manier te werken waarvan we niet wisten dat ze eerder bestonden“, zegt hij.

Tot slot gaat Agile leiderschap over nauwere interactie met de rest van het uitvoerend orgaan. In plaats van formele vergaderingen van drie uur per week, chatten C-suite-executives bij Boots elke dag om 8.00 en 17.30 uur.

We doen twee stand-ups van een half uur; een aan het begin en een aan het einde van de dag. Het was een geweldige manier om mijn collega’s te leren kennen en echt waarde te hechten aan wat iedereen elke dag aan tafel brengt“, zegt Corbridge.

Veranderingen hebben verandermanagement nodig
Agile methoden brengen meer snelheid, flexibiliteit en klantgerichtheid in projecten“, zegt ook Dr. Kay Müller-Jones, Head of Consulting and Services Integration bij TCS. “Ze zijn cruciaal om zich sneller en sneller en in lijn met de vraag te ontwikkelen. Daarmee zijn ze een centrale bouwsteen van digitale transformatie.”

Steeds meer bedrijven erkennen het belang van verandermanagement“, zegt Müller-Jones. “Dat is optimistisch, want alleen samen met de werknemers kan de verandering succesvol vorm krijgen wanneer het gaat om het empoweren van die medewerkers voor digitale transformatie. Dat kan alleen als het wordt ondersteund door de medewerkers zelf.”

Impact van de pandemie: meer virtuele vergaderingen en flexibelere werktijden

De Covid-19-crisis verhoogt het tempo van digitalisering verder. Bijna vier op de tien bedrijven (39 procent) zien dat sinds het begin van de pandemie de omgang van werknemers met digitale technologieën positief is veranderd. “We maken een transformatie door in time-lapse“, zegt Dr. Kay Müller-Jones. “Wat begin 2020 ondenkbaar leek, is nu bijna standaard: hele corporaties werken in het thuiskantoor. Teammeetings, zelfs beurzen en congressen, vinden virtueel plaats.” 

Agile management levert voordelen op op twee belangrijke manieren: het geeft werknemers de empowerment waarnaar zij hunkeren en het maakt leiders vrij om zich te concentreren op taken van een hoger niveau, zoals het verfijnen van strategie en het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen.

Balans

Feedback en iteratie blijven cruciaal voor een succesvolle Agile leiderschapsstijl, net als voor Agile softwareontwikkeling. Goede Agile managers gebruiken command-and-control niet om hun personeel te managen, maar ze richten zich wel op het bevorderen van verantwoordelijkheid en het creëren van een zorgvuldige balans tussen totale vrijheid en micromanagement.

Agile management is er om te blijven. 

Ten eerste heeft de techniek zijn waarde bewezen tijdens de COVID-19-crisis waarbij zelfstandige teams snel geweldige oplossingen voor moeilijke zakelijke uitdagingen hebben geproduceerd. Ten tweede past Agile management goed bij de toekomst van het werk, wat hoogst waarschijnlijk een mix van thuis- en kantoorwerk met zich meebrengt.

Deel op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer inspiratie...